Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Markunkban az Xbox 360

2005.12.05. 17:00
Az Xbox 360 valódi ugrást jelent elődjéhez képest, bár még nem mutatja meg, mire képes. Mindenesetre már most látványosabban fut a Call of Duty 2 a játékgépen, mint egy mezei pc-n.

December másodika. Európa fanatikus játékosainak azon része, amelyik hisz a Microsoftnak, ezt a dátumot várta, múlt pénteken jelent meg ugyanis az újgenerációs játékgép, az Xbox 360 a kontinensen. Pontosabban Európának azon a részén, amit Redmondban Európának gondolnak, mert Magyarországon például hivatalosan nem forgalmazzák a játékgépet. Nem kell viszont sokat utaznunk azért, hogy kipróbálhassunk egyet, Bécs szerencsére elég közel van a magyar határhoz.

Tömeg nélkül


Klikk a galériára!
December harmadikán érkezünk az osztrák fővárosba, és egyből bevetettük magunkat a Mariahilfer strasse első elektronikai üzletébe, a Niedermeyerbe. A bejárathoz közeli lépcsőnél tábla mutatja, hogy a számítástechnikai berendezéseket az emeleten találjuk, ott azonban csak gépeket meg monitorokat látunk. Nem lepődünk meg, igazság szerint számítottunk arra, hogy egyet sem találunk majd a játékgépből, főleg nem az első üzletben, de azért megkérdezzük az eladót, aki a létező legnagyobb természetességgel válaszolja, hogy természetesen kapható az új Xbox, a földszintet.

Leszaladunk a lépcsőn, és az üzlet leghátsó sarkában már látjuk is a gépet, fölötte egy óriási Samsung nagyfelbontású plazmatévével. Már csak azért is érdemes ilyen kijelzőn fitogtatni a játékgép erejét, mert a 360-as képes 1280x720-ban is megjeleníteni a játékokat, egy hagyományos tévén elveszne ez a képesség. A várt tömeg azonban elmarad, egy osztrák kisfiú és barátja játszik a géppel, mögöttük csak mi várakozunk, hogy hozzájussunk az irányítóhoz.

Ácsorgás közben megállapítjuk, hogy a játékgép kimondottan jól néz ki, pofás kiegészítője lehet bármelyik nappalinak, kissé olyan, mint egy túldizájnolt váza. Persze ez már kiderült az eddigi fotókból is.

Az első pillanatok

A hardver
Az Xbox 360 processzorát az IBM gyártja, a hárommagos csip 3,2 gigahertzen üzemel. A grafikus mag az Atitól érkezett, 10 megabájt memóriát ágyaztak az 500 megahertzes csipbe. A komolyabban felszerelt játékgépbe sikerült még egy 20 gigabájtos vincsesztert is bezsúfolni.
Pár perc várakozás után kipróbálhatjuk a gépet, amin a Call of Duty 2 demója fut. Ezt a játékot a szerkesztőségbe is teszteljük, így könnyedén össze tudjuk hasonlítani a pc-s verzióval.

Az első benyomások vegyesek, főleg ahhoz képest, hogy csodára számítottunk: az Xbox 360 mégiscsak az első az újgenerációs játékgépek sorában, legalább egy éve mindenki türelmetlenül várja a megjelenését, ehhez képest nem szakítja le a plafont. A játék pc-s verziójának grafikája nem marad el fájdalmasan az xboxoshoz képest.

Azért vannak különbségek: a fények például lényegesen élethűebbek, olyannyira, hogy az észak-afrikai napsütés melegét szinte a bőrünkön érezzük. Valamivel realisztikusabbnak tűnik a tűz közelében remegő levegő is, ezt azonban lehet, hogy csak odaképzeltük. A textúrák minősége kicsivel talán részletgazdagabb, mint pc-n, de olyasmivel is találkoztunk, amiről azt hittük, végleg megszűnik ezeknél a gépeknél: a ferde vonalak néhol erősen pixelesedtek.

Elsőre siker

Természetesen ez még csak egy demo, ráadásul jellemző a játékgépekre, hogy az életciklus elején és végén megjelenő játékokat össze sem lehet hasonlítani. A Call of Duty 2 épp hogy csak piszkálgatja az Xbox 360 képességeit, de semmiképpen nem feszegeti annak határait.

Az irányítón sokat dolgozhattak a Microsoftnál, kellemes a tapintása, ráadásul kevéssé meglepő módon kézre esik, persze azt nem tudhatjuk, milyen érzés napokon keresztül egyfolytában markolászni. Pc-seknek ugyanakkor megszokást igényel az egér hiánya, a kiálló bottal nehéz pontosan becélozni az ellenfelet.

Negyedóra játék után az osztrák kisfiú visszaköveteli az irányítót, úgyhogy keresünk egy eladót, és az Xbox 360 népszerűségéről érdeklődünk. Elmondja, hogy pénteken 35 darab érkezett, egyből el is vitték mindet, szombaton azonban már csak négyet kaptak, ráadásul ezek mindegyike a Core, tehát a fapados verzió. Ehhez nem jár drótnélküli irányító, hd-kábel, merevlemez, ethernet-kábel, headset, a játékélmény tehát határozottan gyengébb ezzel a verzióval, ráadásul a régibbi játékok sem futnak ezen a gépen, mégis 300 euróba (75 ezer forintba) kerül. Várakozik még egy fullextrás verzió is a raktárban, ezt azonban az eladó magának foglalta le; a munkaidő lejárta után viszi haza, hogy álomba játssza magát.