Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Microsoft X-box konzol

2000.03.23. 22:32
Távolról sem nevezhető váratlannak az a bejelentés, amit Bill Gates tett a minap a San Jose-i Játékfejlesztői Konferencián, a gondos szivárogtatásnak köszönhetően az igazi meglepetést inkább az okozta volna, ha a Microsoft alapítója mégsem jelenti be, hogy cége egy X-box nevű játékkonzollal fog megjelenni a piacon. Nyílt titok volt ugyanis, hogy a Microsoft megvásárolta az Xbox.com domaint, és már korábban elterjedt a hír, hogy a Microsoft fejlesztőket toboroz egy új platformhoz, és ugyan mi másért tartaná Bill Gates a játékfejlesztők előtt való megjelenést olyan fontosnak, hogy maga mondjon nyitóbeszédet konferenciájukon, ha nem azért, hogy itt mutassa be cége legújabb fejőstehenét.

Másodpercenként 1 milliárd művelet
A legokosabbak természetesen megint mindent előre tudtak, a Microsoft azonban ezúttal még nekik is tartogatott meglepetéseket. A konferencia előtti héten ugyanis az X-box hardverében két változtatást is tettek, egyrészt a grafikus chipet nem a viszonylag ismeretlen Gigapixel, hanem a sokkal jobban csengő Nvidia szállítja, a processzor pedig nem AMD Athlon lesz, hanem "valamilyen" Intel chip. A váratlan bejelentés orbitális pályára állította az Nvidia részvényeinek árfolyamát, a Wintel szövetség ilyetén felmelegedése viszont komoly pofon volt az X-box iránt nagy reményeket tápláló AMD számára.

A Microsoft a jelek szerint tisztában van azzal, hogy a konzol piacra való betörés nem lesz egyszerű olyan nagy múltú ellenfelek társaságában, mint a Sega, a Nintendo vagy a Sony, amelynek új PlayStation2-jéből a megjelenés hétvégéjén 980 ezer darabot adtak el, és csak azért nem sikerült elérni az egymilliót, mert a legtöbb áruházban egyszerűen elfogytak a készletek. Éppen ezért egy olyan gépet raktak össze, amely képességeivel sokszorosan múlja felül a konkurenciát, ugyanakkor kizárólag PC alkatrészekből áll, a szoftveres oldalon pedig a Windows operációs rendszerre és a DirectX programozási felületre épül (innen az X-box név), így a játékfejlesztőknek könnyű dolguk lesz, ha erre a platformra akarnak új programokat készíteni.

Az X-box egy legalább 600 MHz-es Intel Pentium III processzort, 64 MB memóriát, és 8 GB-os merevlemezt tartalmaz. A grafikus processzor az Nvidia egy következő generációs, még erőteljesen fejlesztés alatt lévő chipje lesz, amely másodpercenként 1 milliárd művelet elvégzésére képes. Az X-box így 5-10-szer gyorsabb lesz egy mai átlagos PC-nél, és kb. háromszor olyan gyors, mint a jelenlegi csúcskonzol, a napokban debütált PlayStation2. A háttérben futó operációs rendszer Windows 2000 lecsupaszított változata lesz, gyakorlatilag csak a kernel marad meg, és azok a részek, amik a játékhoz elengedhetetlenek. Az új Windows-verzió egyik erénye lesz a gyors bootolás.

A korábban elterjed híresztelésekkel szemben az X-box a Microsoft márkaneve alatt fog megjelenni. Ezzel a szoftveróriás története során először jelentkezik komplett saját számítógéppel a piacon, eddig ugyanis csak különféle perifériákat árusítottak a Microsoft márkanév alatt. Még a WebTV set-top boxait is külső gyártók készítik, és saját márkanevük alatt árulják. Az X-box természetesen meríteni fog a Microsoft WebTV-s tapasztalataiból is, hiszen nemcsak játékkonzol lesz, hanem egyben házi internetezőgép, és természetesen DVD-lejátszó is.

Sega Dreamcast, az egyik ellenfél
Erős mezőny
Az X-box tehát egy minden tekintetben ígéretes és izgalmas vállalkozás mind a Microsoft, mind a piac többi szereplője és a vásárlók számára egyaránt. Az egyetlen komoly bizonytalansági tényező a megjelenés időpontja. Bill Gates bejelentése szerint ugyanis az X-box 2001 őszén fog bemutatkozni, ami egyesek szerint túl korai, mások szerint viszont túl későn van. Sok elemző szerint ugyanis valószínűtlen, hogy a határidőre el tudná készíteni az Nvidia a fenti kimagasló képességekkel rendelkező grafikus chipjét, mivel attól ma még 2-3 fejlesztési generáció távolságra vannak, ugyanakkor az X-box Windows-ának kifejlesztéséhez is várhatóan több idő kell majd. Másfelől viszont hamarosan bemutatkozik Amerikában is a PlayStation2, már régen itt van a Sega Dreamcast, és várhatóan jóval megelőzi majd az X-boxot a Nintendo Dolphinja is, így a konzolvilág régi nagy öregjeinek bőséges idejük lesz arra, hogy kiépítsék hadállásaikat, és maguknak hódítsák meg az átlagamerikaiak nappalijait, mire az új trónkövetelő megérkezik.

A Microsoft éppen ezért nem kis összeget szán az X-box népszerűsítésére és bevezetésére, többet, mint amennyit a Windows 95 kampányára költöttek! Az új konzol még saját divíziót is kap a cégen belül, ami jól mutatja a cég jövőbeli stratégiájában betöltött helyét. A Microsoft ugyanis mindezidáig szinte kizárólag a PC világában utazott, miközben az amerikaiak felének még mindig nincs számítógépe. Van viszont TV-jük, így szívesen DVD-znek, még az idősebbek is szeretnek játszani, és még akik félnek a számítástechnikától, azok is kíváncsiak az internetre. Óriási üzleti lehetőségek vannak tehát egy olyan eszközben, amely egyszerűen kezelhető, és egyszerre elégíti ki valamennyi igényt. De nemcsak a 7 milliárdos konzoljátékpiacból, vagy a tavaly 300 milliós DVD-piacból lehet így részesedni. A Sony a PlayStation2-t nyíltan a saját hagyományos szórakoztatóelektronikai termékeit és online szolgáltatásait összefogó házi szórakoztatóközpontnak szánja, és természetesen az X-box is ugródeszkát jelentene a Microsoft különféle internetes szolgáltatásai, elsősorban az MSN számára.

Sok elemző ezért nem is túl lelkes az Xbox-szal kapcsolatos hírek hallatán, máris kongatják a vészharangot, és attól félnek, hogy a Microsoft hamarosan egy újabb piaci szegmensre fogja kiterjeszteni monopóliumát. Tény, hogy a konzolpiacon elég erős a verseny és a Microsoftnak komoly konkurenciával kell szembenéznie. Azonban az is tény, hogy ha valakinek van rá esélye, hogy betörjön erre a piacra és ott meg is vesse a lábát, akkor ez a Microsoft. Márpedig ha a Microsoft valahol megveti a lábát, az általában nem sok jóval kecsegtet a konkurencia számára. Azt pedig, hogy ez mit jelent majd a vásárlóknak, ... nos ezt mindenki döntse el maga.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?