Valér
4 °C
8 °C

IBM processzorra épül az új Xbox

2003.11.04. 12:47
A Microsoft az IBM processzorait építi az Xbox játékkonzol következő verziójába, jelentette be a szoftveróriás hétfőn. A döntés segítheti az IBM-et a vezető pozíció megszerzésében a videojátékok chipjeinek piacán, írja a New York Times. A konzol előző változata a piacvezető Intel chipjein futott.
Noha az IBM főleg nagyszámítógépeivel szerzett hírnevet, manapság egyre erősebben koncentrál a konzolipari szegmensre. A cég gyártja a Nintendo GameCube processzorait, és a Sonyval közösen fejleszti a PlayStation 2 utódjának chipjeit is. Most a Microsoft megbízásának elnyerésével az IBM a konzolpiac mind a három nagy szereplőjét üzleti partnerének tudhatja.

Az AMD megint vesztett

A lépés nemcsak a Microsoft eddigi partnere, az Intel számára kellemetlen, de különösen az a processzorpiac harmadik nagy szereplője, az AMD számára, mely az utolsó percig nyerésre állt a pályázaton - véli a New York állambeli Envisioneering technológiai tanácsadó cég elemzője, Richard Doherty. Az AMD az előző, 2001-es Xbox-pályázatot is elvesztette az Intellel szemben.

Az Intel vezet

A processzorpiacot továbbra is vezető Intel az idei harmadik negyedévben tovább növelte részesedését. A harmadik negyedév során gyártott és szállított x86-os architektúrájú processzorok 82,6 százaléka származott az Intel gyáraiból, mely 1,2 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest. Az AMD részesedése ugyanezen időszak során 16,6 százalékról 15,8 százalékra esett.

Ezek az adatok nem tartalmazzák az Apple gépeiben használt IBM chipeket, sem az Xboxokba szerelt Intel processzorokat. Az Xboxot is számítva az Intel piaci részesedése 83,4 százalék, az AMD-é pedig 15. A Microsoft várhatóan jövőre vagy két év múlva dobja piacra az új, IBM chipeken futó Xboxokat.