Benedek
-4 °C
5 °C

Zsákos Frodó mutatja be az új Xboxot

2005.04.12. 14:05
A Sony és a Microsoft versenyt futnak egymással: melyik cég nyitja meg a következő generációs játékgépek korszakát. Eddig a japán cég tűnt befutónak, a legújabb hírek szerint azonban a redmondi vállalat négy nappal megelőzi riválisát. Akárhogy is, leghamarabb karácsony előtt kerülnek az üzletekbe az új gépek.
A Microsoft illetékesei kifejtették, hogy nem hajlandóak másodhegedűst játszani a Sony mellet, ezért nemhogy a japán cég után, de jóval előttük mutatják be saját játékgépüket. Az Xbox 2-őt egy félórás show keretében leplezik le az MTV-n (nem Magyar; Music), négy nappal azelőtt, hogy a Sony bemutatná a PlayStation 3 játékgépet.

Ki lesz a leg leg leg?

#alt# A múlt hét végén még úgy tűnt, hogy mindkét társaság május 16-án mutatja be saját termékét, pontosan egy nappal az E3 játékipari kiállítás megnyitása előtt. Az eredeti menetrend szerint délután háromkor mutatta volna be a Sony a PS3-at, három órával később, délután hatkor következett volna a Microsoft bemutatója. Izgalmas, amikor cégek pár éves fejlesztőmunka eredményét néhány órás különbséggel készülnek bemutatni, ám a Microsoft most négy nappal az eredeti dátum elé pozícionálta saját showját. Kicsit emlékezet ez az Intel és az AMD párharcára, csak ott az a kérdés, melyik cég dobja korábban piacra az első kétmagos processzort.

A Microsoft hivatalos álláspontja szerint azért nem az E3-ra időzítik a bemutatást, mert az túlságosan elzárt a külvilágtól, márpedig ők egyenesen a vásárlókhoz szeretnének szólni.

Még karácsony előtt

#alt# Erre lesz is lehetőségük, a tévéshow műsorvezetője Elijah – Zsákos Frodó – Wood lesz, de rajta kívül még számos híresség érkezik a sport, a film és a tévé világából, mindannyian azért, hogy hosszan éltessék a Microsoft következő generációs játékgépét. Tipikus tv-shop, valamivel több szereplővel és nagyobb felhajtással, kevesebb Horsttal. A társaság tervei szerint év vége felé megkezdik az Xbox 2 árusítását, de mindenképpen a karácsonyi időszak előtt. A riválisok, a Sony és a Nintendo nem tervezik, hogy 2006 előtt piacra dobnák játékgépeiket.

Sokat nem lehet tudni a Microsoft új játékgépéről, azt a keveset is csak pletyka szinten. Az új gép az IBM processzorával érkezik. A Big Blue Power architektúrára épülő központi egység mutat némi rokonságot a PlayStation 3-ba szerelt Cellel, de még több köze van az Apple gépekből megismert G5-ös csipekhez.

Miután a Microsoftnak meglehetősen rossz tapasztalatai voltak az Nvidiával az első Xbox gyártása közben, a következő generációt már a rivális Ati kártyái erősítik. Pontos adatok persze nem ismertek, az mindenesetre biztos, hogy az Ati fejlesztés alatt álló kártyája, az R520 meglehetősen komoly teljesítményre lesz képes. A pletykák szerint az új grafikus mag ötvenmilliárdos másodpercenkénti shaderműveletet tud majd végrehajtani, ami két-háromszorosa egy Geforce 6800-as teljesítményének. Az R520-asnál pedig biztosan nem kerül gyengébb kártya a Microsoft játékgépébe.