Jenő
-3 °C
6 °C

Leleplezték a Zune zenelejátszót

2006.09.15. 11:44
Elég nagy most a mozgolódás a zenelejátszók piacán. Kedden az Apple mutatta be új iPodjait, pénteken pedig a Microsoft rukkolt elő a Zune zenelejátszóval, amely az Egyesült Államokban karácsony előtt megjelenik.

Újabb információk jelentek meg az Apple iPod riválisának szánt, és arra eléggé hasonlító Zune zenelejátszóról, így végre megtudhatjuk, hogy a Microsoft miként tervezi meghódítani az online zenepiacot. A hardvert a japán Toshiba gyártja, és az első változatban harminc gigabájtos merevlemez, FM rádiótuner és 7,6 centiméter átmérőjű kijelző lesz, tehát videolejátszásra is alkalmas. A beépített wifi segítségével a felhasználók drótnélküli kapcsolaton csereberélhetnek számokat meg képeket.

Egyelőre nem tudni, hogy a karácsony előtt megjelenő Zune mennyibe kerül majd, a Microsoft csak annyit közölt, hogy az ára versenyképes lesz. Ez annyit jelent, hogy nagyjából 250 dollárba kerül majd, hiszen a 30 gigabájtos videolejátszós iPod is ennyibe kerül, és hiába tud valamivel többet a Zune hardvere (wifi, nagyobb kijelző), a Microsoft nem kérhet sokkal többet a kütyüért. Már csak azért sem, mert a világ legnagyobb szoftvergyártója a Zune segítségével jelentős részesedést akar szerezni a zenelejátszók piacán, ahol most az iPod toronymagasan vezet: az Egyesült Államokban a lejátszók 75 százaléka iPod.


Kattintson a képre!

Természetesen a Zune eleve halott ötlet lenne, ha a Microsoft nem igyekezne mindent lemásolni az Apple-ről, hiszen a siker nem csak magán a készüléken múlik. Az Apple iTunes online zenebolt microsoftos megfelelője a Zune Marketplace lesz, ahol az ügyfelek nemcsak számonként vásárolhatnak, hanem akár fix havidíjért is. Igaz, ebben az esetben meg lesz szabva, hogy mennyi számot lehet meghallgatni. Emellett a Microsoft máris lepaktált a Griffinnel, amely kifejezetten a Zune-hoz gyárt majd zenei kiegészítőket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?