Auguszta
-4 °C
2 °C

A Zune legyőzi az iPodot?

2007.11.13. 07:34
Már az első verziót is iPod-gyilkosként mutatták be, de annak a Zune-nak még esélye sem volt. A második generációval már egészen más a helyzet, a tesztelők nemcsak a konkurencia létének örülnek, hanem magának a készüléknek is.

Ma piacra került a Microsoft zenelejátszójának frissített verziója, a Zune 2.0. Az első modellt egy éve mutatták be, pár hónappal később teszteltük is, az a verzió azonban hivatalosan sosem került az országba. A készülék jó első próbálkozás volt, viszont messze nem használta ki lehetőségeit, például a beépített wifi szinte nem volt jó semmire.

Rút kiskacsa

Az új modellt alaposan átdolgozták. A merevlemezes modellbe 80 gigabájtos háttértárat raktak. A készülék irányítója mostantól érintésérzékeny, de nem körkörös mozgást kell végezni rajta, a kütyü felfele, lefele és oldalra végzett mozgásokat érzékel. A modell 250 dollárba kerül, pontosan annyiba tehát, mint a hasonló kapacitású, közelmúltban frissített iPod classic. A készülék kijelzője 3 colos (a konkurensé csak 2,5), miközben harminc százalékkal kisebb, mint az első Zune. Az első tesztek szerint a készülék kezelőfelülete kényelmes, a hangminőség kiemelkedő, talán csak a kijelző viszonylag alacsony felbontása jelenthet problémát. A Cnet odáig ment, hogy kijelentette: a Zune rút kiskacsából az iPod valódi ellenfele lett.

Az új család

Ugyanígy népszerű az előzmény nélküli flashmemóriás verzió. A Zune 4 és Zune 8 négy- és nyolc gigabájtos háttértárral került forgalomba, ezekre is ráfért az érintésérzékeny irányító, rózsaszín, zöld, fekete és piros színekben kaphatók, kijelzőjük az új nano 2 colosával szemben 1,8 colos. A flashmemóriás Zune konkurensénél harmadával keskenyebb, de ugyanennyivel magasabb. A készülékek 150 és 200 dollárba kerülnek. A tesztelők szerették a kis Zune irányítását, a vezetéknélküli szinkronizálást, a beépített fm-rádiót, de ha valakinek nem kell a wifi, a PC World másik készüléket ajánl: a kompaktabb iPod nanót, a nagyobb kapacitást kínáló Sansa View-t, vagy a mindenféle funkcióval agyonnyomorgatott Creative Zen V-t. További benyomások a Bigyóblogon.

Az új modellek új felhasználói felületet kapnak, amit a korábbi verzióhoz is le lehet majd tölteni. A készülékek mostantól képesek lesznek lejátszani a h.264-es és az MPEG-4 kódolású filmeket, szóval ezentúl nem kell mindent wmv-be konvertálni. A kor szellemének megfelelően a Zune zeneáruházban kapható dalok másolásvédelmét is kikapcsolják, így akkor sem kell kétségbeesni, ha ezer nóta megvásárlása után másik gyártó lejátszóját választja az ember.