Jolán
2 °C
4 °C

Otthoni defibrillátorok jelenhetnek meg Amerikában

MTI
2002.11.15. 10:37
Az amerikai egészségügyi hatóságok jóváhagyták, hogy megjelenjenek az amerikai piacon az első, kimondottan otthoni használatra szánt defibrillátorok, azaz a szív újraindítására szolgáló készülékek. Így ha valakinek baleset, betegség miatt, vagy más okból hirtelen leáll a szíve, s észlelik a katasztrófát a körülötte lévők, nem kell tehetetlenül várniuk, míg - esetleg késve - megérkeznek a mentők.

Az Egyesült Államokban minden évben mintegy 220 ezer ember veszti életét úgy, hogy minden előzetes jel, figyelmeztetés nélkül egyszerűen leáll a szíve. Ilyen esetekben a szív újraindításához elengedhetetlen a defibrillátor, amivel azonban eddig csak a mentők, orvosok rendelkeztek, s ezért meg kellett várni az ő kiérkezésüket. A gyorsaság azonban kulcsfontosságú: a kutatások szerint minden perc várakozás 10 százalékkal csökkenti a túlélés esélyeit.

Ezen a helyzeten segíthet a Philips cég által kifejlesztett készülék, amelynek az ígéretek szerint olyan egyszerű a kezelése, hogy a semmilyen orvosi képesítéssel sem rendelkező családtagok is nyugodtan használhatják. A defibrillátor egyébként észleli, ha a betegnek van szívverése, s ilyen esetben egyszerűen megtagadja a működést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?