Otthoni defibrillátorok jelenhetnek meg Amerikában

MTI
2002.11.15. 10:37
Az amerikai egészségügyi hatóságok jóváhagyták, hogy megjelenjenek az amerikai piacon az első, kimondottan otthoni használatra szánt defibrillátorok, azaz a szív újraindítására szolgáló készülékek. Így ha valakinek baleset, betegség miatt, vagy más okból hirtelen leáll a szíve, s észlelik a katasztrófát a körülötte lévők, nem kell tehetetlenül várniuk, míg - esetleg késve - megérkeznek a mentők.

Az Egyesült Államokban minden évben mintegy 220 ezer ember veszti életét úgy, hogy minden előzetes jel, figyelmeztetés nélkül egyszerűen leáll a szíve. Ilyen esetekben a szív újraindításához elengedhetetlen a defibrillátor, amivel azonban eddig csak a mentők, orvosok rendelkeztek, s ezért meg kellett várni az ő kiérkezésüket. A gyorsaság azonban kulcsfontosságú: a kutatások szerint minden perc várakozás 10 százalékkal csökkenti a túlélés esélyeit.

Ezen a helyzeten segíthet a Philips cég által kifejlesztett készülék, amelynek az ígéretek szerint olyan egyszerű a kezelése, hogy a semmilyen orvosi képesítéssel sem rendelkező családtagok is nyugodtan használhatják. A defibrillátor egyébként észleli, ha a betegnek van szívverése, s ilyen esetben egyszerűen megtagadja a működést.  • Hírek
  • Hírek