Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kampány és képviselői indítvány a kisállatok védelmében

MTI
2002.11.29. 09:53
A kisállat-kereskedésekben forgalmazott állatok védelmében indított kampányt a Rex Kutyaotthon Alapítvány. Molnár Mariann, az alapítvány egzotikus állatokat védő csoportjának koordinátora csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: 121 kereskedésben végzett informális felmérésükből kiderül, hogy az állatok szállításának és tartásának körülményei, élelmezésük, elhelyezésük nem felel meg az 1997-es állatvédelmi törvény előírásainak, valamint a jogszabály sem rendelkezik egyértelműen ezekről.

Hozzátette: a kereskedésekbe egyre több egzotikus, vadon befogott állat kerül, amelyek természetes élőhelyüktől elszakítva nem képesek alkalmazkodni új környezetükhöz. Sokszor sem a kereskedők, sem a tulajdonosok nem tudják számukra biztosítani a megfelelő ellátást, így nagy részük elpusztul. A megmaradt példányok pedig veszélyt jelenthetnek gondozóikra is.

Molnár Mariann közlése szerint a szervezet kampányának célja, hogy az állatforgalmazás feltételeit, az engedélyeztetést, az ellenőrzési és szankcionálási módok meghatározását, valamint a nyilvántartások kötelezővé tételét rendeletben szabályozzák.

Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottságának fideszes alelnöke elmondta: a napirenden lévő állatvédelmi törvény módosításával kapcsolatban önálló képviselői indítványt terjeszt be. Javaslata szerint a törvényben külön fejezet foglalkozna a kedvtelésből tartott állatok kereskedelmével. Elképzelése szerint a kisállat-kereskedelemmel foglalkozó egységek indításához a helyi önkormányzat jegyzőjének engedélye lenne szükséges.

A tulajdonosnak pontos nyilvántartást kellene vezetnie az árusított állatok fajáról, számáról, tartásuk körülményeiről, amely nemcsak a hivatalos szerveknek, hanem az állatvédelemben tevékenykedő civil mozgalmaknak is a rendelkezésére állna. Illés Zoltán szerint rendeletben kellene meghatározni , hogy milyen szakmai tudás szükséges kisállat-kereskedés létesítéséhez, irányításához és ahhoz, hogy valaki alkalmazottként dolgozzon egy ilyen intézményben. A rendelet tiltaná a forgalomban levő állatok kísérleti célokra való felhasználását is.