Natália
1 °C
7 °C

Repülőgép vezette a darvakat Floridába

MTI
2002.12.01. 17:17
Ultrakönnyű repülőgép vezetett egy darucsapatot Wisconsin államból a majdnem 2000 kilométerre lévő Floridába. A 16 madarat fogságban nevelték fel a nyáron. A darvak 49 napja indultak el a Michigan és a Felső-tó partján elterülő Wisconsinból, a Necedah nemzeti vadvédelmi körzetből a floridai Chassahowitzka rezervátumba, téli szálláshelyükre, ahova a hét végén érkeztek meg, a nem mindennapi látványra felsorakozó ornitológusok és madárkedvelők nagy örömére. Ez volt a ritka vándormadárfaj második költözése emberi segítséggel. A tavaly kiköltött darvakból öt maradt életben, de tavasszal már egyedül repültek vissza Wisconsinba, ősszel pedig segítség nélkül megérkeztek Floridába. A madarakat úgy igyekeznek nevelni, hogy ne kötődjenek az emberhez, éppen ezért repülni is a könnyűszerkezetű kis repülőgéppel tanítják őket.

A Grusamericana talán a legismertebb veszélyeztetett madárfaj Észak-Amerikában. A másfél méter magas kiáltó daru az Egyesült Államokban 1941-ben a kihalás szélére került. Akkor húsz példány maradt mindössze, a populációt azóta sikerült négyszázra szaporítani. Kanadában százhetven kiáltó darut számláltak össze, ezek is a Mexikói-öböl partvidékén telelnek át.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?