Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

CDMA-mobiltelefonokra fejleszt szoftvert a Microsoft

ZDNet
2003.01.07. 15:58
A Microsoft harcba szállt a Nokiával, miután bejelentették, hogy olyan operációs rendszert fejlesztenek, amely a CDMA technológiát használó mobiltelefonokon is fut - írja a ZDNet. A Nokia egyébként a Symbiannal működik együtt, amelynek szoftverei mind a CDMA, mind a GSM technológián alapuló mobilokon futnak.

Hétfőn a Hitachi multimédiás kommunikátorát és a Samsung i700-as telefonját mutatták be a Los Angeles-i elektronikai kiállításon, mindkét CDMA-eszköz Microsoft szoftvert használ. A Microsoft szóvivője, Ed Suwanjindar szerint a két telefont az észak-amerikai piacra szánták. Itt találhatóak egyébként legnagyobb számban CDMA-telefonok.
Az Egyesült Államokban a CDMA-mobilokat használók száma eléri a százmilliót, míg a GSM-telefont csupán 17 millióan használnak. A Microsoft azért döntött a CDMA-piac mellett, mert Amerikában a Nokia nem elég erős - tette hozzá a szóvivő. Az okos telefonok Nokia és Microsoft szoftverje egyaránt 300-500 dollár között kaphatóak. A programok kombinálják a mobil és a PDA alkalmazásokat. Az MS szóvivője szerint 2007-re 700 millió mobil közül minden harmadik lesz intelligens telefon.