Valér
4 °C
8 °C

Intel: jó eredmények, kevés beruházás

MTI
2003.01.15. 08:47
Vártnál nagyobb negyedik negyedévi forgalomról és nyereségrol számolt be kedden tőzsdezárás után a világ legnagyobb félvezetőgyártója, az Intel, de azt is közölték a cégnél, hogy az idén kevesebbet költenek beruházásra.

A részvény 37 centtel 17,75 dollárra drágult kedden a Nasdaqon, majd - az eredményközlés után - 17,94 dollárra erosödött a hivatalos idon túli kereskedésben. Az Intel nettó nyeresége egymilliárd dollárra, részvényenként 16 centre nőtt az egy évvel korábbi 504 millió dollárról, részvényenként 7 centrol. Egész évre 3,1 milliárd tiszta nyereséget könyvelhet el, a 2001-es 1,3 milliárd dollár után. A forgalom a negyedik negyedévben 7,2 milliárd dollár volt, jobb a vállalat saját, decemberi előrejelzésénél és az elemzői jóslatoknál.

Az Intelnél egyszersmind bejelentették, hogy az idén 3,5-3,9 milliárd dollárt szánnak fejlesztő beruházásokra, a tavalyi 4,7 milliárd dollár helyett. Az idei terv kevesebb az elemzők várakozásánál, és rossz hír a félvezetőgyártó berendezések gyártói számára. A három legnagyobb amerikai berendezésgyártó, az Applied Materials, a KLA-Tencor és a Novellus Systems rögtön olcsóbbodott a Nasdaqon, és a hangulat meglátszott Tokióban is a fejlett technológiai részvények áralakulásán.

Azt is elmondták, hogy az Intel elso negyedévi bevétele valószínuleg csökken, 6,5-7,0 milliárd dollárra várják a vállalatnál.