Sára, Márió
2 °C
6 °C

Visszatérhet a betiltott Contergan

BBC
2003.01.22. 10:33
Ismét a páciensek rendelkezésére állhat az egykori Contergan gyógyszer, amely miatt 40 éve több ezer gyermek született súlyos fejlődési rendellenességekkel. Jelenleg a készítmény nem rendelkezik európai engedéllyel, és csak különösen szigorúan ellenőrzés mellett alkalmazható. Az európai gyógyszervizsgáló ügynökség (EMEA) jelenleg azt mérlegeli, hogy ismét kiadják az engedélyt a forgalmazásra. A gyógyszer a csontrák egyik ritka válfajában szenvedő betegek számára lesz hozzáférhető.

A thalidomid hatóanyagú Contergant az 50-es és 60-as években a terhesség alatti reggeli rosszullétek kezelésére használták. A terhesség korai szakaszában azonban a gyógyszer alkalmazása a magzatok súlyos fejlődési rendellenességét okozta.

1958 és 1961 között világszerte mintegy 10 ezer gyermek született hiányzó vagy torz végtagokkal. Különösen tragikusnak számít, hogy évekbe tellett, míg felismerték az összefüggést a Contergan szedése és a rendellenességek kialakulása között.

A legújabb kutatások azonban kimutatták, hogy a thalidomid hatékony fegyver lehet a rák ellen. A daganatos betegek kezelésében a hatóanyag a tumor környékén történő érképzés (angiogenezis) blokkolásával vesz részt. Ezen kívül a reuma és a lepra kezelésében is szerepet kaphat.