Blanka, Bianka
10 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Rendben dokkolt a Progressz M-47 az ISS-en

MTI
2003.02.04. 18:19
Rendben kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) közép-európai idő szerint kedd délután a Progressz M-47-es jelzésű orosz teherűrhajó, amely vizet, üzemanyagot, tudományos berendezéseket, postát és kísérleti eszközöket szállított a Föld körül keringő bázisra, jelentette be a Moszkva melletti Koroljovban lévő irányítóközpont.

A pilóta nélküli, automata üzemmódban működő Progressz egy Szojuz-U hordozórakétán két napja indult a kazahsztáni Bajkonurból. A 2,5 tonnányi hasznos terhét az űrállomáson - hatodik állandó legénységként tartózkodó - három űrhajós szerdán rakodja át, mert kedden rádión keresztül figyelemmel kíséri a Columbia amerikai űrrepülőgép szombati katasztrófájában meghalt hét asztronauta gyászszertartását.

A két amerikai - Kenneth Bowersox és Donald Pettit, valamint orosz társuk, Nyikolaj Budarin az eredeti tervek szerint március elején az Atlantis amerikai űrrepülőgép fedélzetén tért volna vissza a Földre. A Columbia tragédiája után azonban az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA meghatározatlan időre felfüggesztette az űrsiklók indítását.