Botond, Mózes
EUR 385,88 Ft
USD 370,30 Ft
12 °C
29 °C

Rendben dokkolt a Progressz M-47 az ISS-en

MTI
2003.02.04. 18:19
Rendben kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) közép-európai idő szerint kedd délután a Progressz M-47-es jelzésű orosz teherűrhajó, amely vizet, üzemanyagot, tudományos berendezéseket, postát és kísérleti eszközöket szállított a Föld körül keringő bázisra, jelentette be a Moszkva melletti Koroljovban lévő irányítóközpont.

A pilóta nélküli, automata üzemmódban működő Progressz egy Szojuz-U hordozórakétán két napja indult a kazahsztáni Bajkonurból. A 2,5 tonnányi hasznos terhét az űrállomáson - hatodik állandó legénységként tartózkodó - három űrhajós szerdán rakodja át, mert kedden rádión keresztül figyelemmel kíséri a Columbia amerikai űrrepülőgép szombati katasztrófájában meghalt hét asztronauta gyászszertartását.

A két amerikai - Kenneth Bowersox és Donald Pettit, valamint orosz társuk, Nyikolaj Budarin az eredeti tervek szerint március elején az Atlantis amerikai űrrepülőgép fedélzetén tért volna vissza a Földre. A Columbia tragédiája után azonban az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA meghatározatlan időre felfüggesztette az űrsiklók indítását.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek