Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az A-vitamin rokonával megelőzhető a tüdőrák?

Yahoo!
2003.02.06. 16:33
Az A-vitamin rokona kijavíthatja a dohányzás által okozott genetikai károsodást és megelőzheti a tüdőrákot. Dr. Jonathan Kurie, a Texasi Egyetem munkatársa azonban azt is elmondta, hogy az általuk használt gyógyszer valószínűleg még nem a végleges változat, mert még túl sok mellékhatása van.

A kutatók antioxidánsokat kezdtek el tanulmányozni, amelyek bizonyos esetekben képesek megakadályozni vagy visszafordítani a genetikai károsodást. Kurie csapata az A-vitamin egyik rokonával, a 9-cis retinoiksavval próbálkozott.

A kísérletben 226 ember vett részt, akik legalább egy évvel korábban abbahagyták a dohányzást. Egyharmaduk 9-cis retinoiksavat kapott, egyharmaduk 13-cis retinoiksavat, amellyel már más rákbetegségeket is próbáltak gyógyítani, a maradék egyharmad pedig placebót kapott.

A páciensek tüdejéből a kezelés előtt vett mintákon tisztán látszottak a sérülések, de a betegek 69 százalékának jól működő RAR-béta génje volt. A kezelés után csak azoknál vettek észre számottevő változást, akiknek 9-cis retinoiksavat adtak. Az anyag például kijavított néhány sérülést a páciensen DNS-én. Kurie csapata most hasonló, de biztonságosabb összetevőket is ki akar kipróbálni.