Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

A HuMuSz tiltakozik az Ökobál ellen

2003.02.06. 18:02
Idén újra megrendezik az üzleti szféra ökobálját. A Hulladék Munkaszövetség ismét elutasítja a bálozást, mint a felhőtlen fogyasztás és ünneplés színterét. Szerintük nincs mit ünnepelni, mert a természetes élőhelyek pusztulása továbbra is aggasztó.

A szervezők szerint "a környezet- és természetvédelem ügyét nagymértékben szolgálja a zöld szervezetek és politikusok, valamint a környezetszennyezők közötti párbeszéd". A HuMuSz is törekszik a párbeszédre, de egy bál erre tökéletesen alkalmatlan.

Az idei rendezvényt deklaráltan "a hulladékgazdálkodás és az európai uniós csatlakozás jegyében tartják meg." A több száz résztvevő kiszolgálása ijesztő mennyiségű hulladékkal jár, tehát rögtön lehet is gyakorolni a hulladékgazdálkodást. A Humusz Visszatetszőnek találja és elítéli, hogy hamis hivatkozással zöld ruhába bújtatják ezt a pazarló fogyasztással és környezetterheléssel járó társasági eseményt. Felháborítónak tartják az "öko" jelző használatát, hiszen ez a rendezvény külsőségeiben alapvetően más üzenetet hordoz, mint amit az ökológia jelent. Mindezt a környezettudatos gondolkodás- és életmód megcsúfolásának tartják.

A Humusz információi szerint két éve 0 Ft nyeresége volt a rendezvénynek, tavaly pedig veszteséggel zárt. Tavaly azt állították a szervezők, hogy a WWF-et támogatják a bevételből, de ez a szervezet a mai napig nem kapott egy fillért sem. Idén a bál bevételeinek egy részét facsemeték ültetésére, másik részét pedig egy kisgyermek májátültetésére fordítják. Mindkettő nemes cél, de egyik sem a bálozók dolga lenne. A szervezők tájékoztatása szerint tavaly csak az eszem-iszom 8 millió forintba került, ennyi pénzből egy civil szervezet hónapokig képes működni.

A Humusz arra kéri az adakozó cégeket, hogy az évi egyszeri bálozás helyett próbáljanak inkább nagyobb súlyt fektetni cégük, vállalkozásuk, intézményük környezetkímélőbb működtetésére és az általuk okozott környezetterhelés mérséklésére. Arra kérik a résztvevőket, hogy bálozás helyett inkább adójuk 1%-át ajánlják fel valamilyen környezet- vagy természetvédelmi célra.

Az estély tiszteletbeli elnöke Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter, részt vesz rajta Baráth Etele és Turi-Kovács Béla is. A HuMuSz felkéri őket, hogy a későbbiekben maradjanak távol az ilyen típusú eseményektől.  • Eladnék
  • Hírek