Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Európai hálózatbiztonsági hivatal létesülhet

MTI
2003.02.10. 21:35
Az Európai Bizottság hétfőn javaslatot tett egy hálózatbiztonsági hivatal létrehozására, amelynek kulcsszerepet szán az európai számítógépes hálózatok biztonságának javításában.

Brüsszeli elképzelések szerint az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal olyan tudásközpontként működne, amelynek segítségét a tagországok és az uniós intézmények is igénybe vehetnék az informatikai biztonsággal kapcsolatos problémáik megoldásában.

Erkki Liikanen, a bizottság ipari és információs társadalommal kapcsolatos kérdésekért felelős tagja a javaslatot ismertetve felhívta a figyelmet arra, hogy az unióban jelenleg a vállalatok 90 százaléka kapcsolódik a világhálóhoz, és a többségük saját internetes honlapot is fenntart.

Az európai háztartásoknak jelenleg körülbelül a 40 százaléka rendelkezik internet-kapcsolattal. A különféle állami szervek folyamatosan bővítik az elektronikus közigazgatás hatókörét, és egyre inkább számítógépes, illetve távközlési hálózatokkal irányítanak olyan létfontosságú infrastrukturális rendszereket, mint az áram- és vízellátás vagy a tömegközlekedés.