Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Mobilos walkie-talkie-t fejleszt az Ericsson, a Nokia és a Siemens

MTI
2003.02.19. 16:30
Az Ericsson, a Nokia és a Siemens együttműködik annak érdekében, hogy létrehozzák azt a nyílt standardot, ami megkönnyíti a GPRS-re épülő walkie-talkie funkció kialakítását a mobiltelefonokban.

Az internet protokol multimédia alrendszerre (IP Multimedia Subsystem, IMS) alapozó, egygombos technológia lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy üzenjenek egy vagy több partnerüknek - készülékük egy gombjának megnyomása révén. Az üzenet címzettje automatikusan, anélkül tehát, hogy válaszolna a hívásra, meghallja a küldő hangját. A technológia az IMS azon képességét aknázza ki, hogy az IP kapcsolatot tud létesíteni a mobilok között.

Az Ericsson, a Nokia és a Siemens vélekedése szerint együttműködésük lehetővé fogja tenni, hogy olyan technológiai megoldás szülessen, amely a különböző mobilok és hálózatok számára egyaránt lehetővé teszi, hogy egygombos beszélgetéseket kezdeményezzenek és fogadjanak - függetlenül az adott hálózat hovatartozásától. Az első próbákra a várakozások szerint 2003 második felében kerülhet sor. Amikor a nyílt technológiai standardot meghatározták, akkor terjesztik majd az illetékes ágazati testület elé. Az AT & T Wireless és a Cingular Wireless már jelezte, hogy támogatja az új standardot.