József, Bánk
-7 °C
0 °C

Sikeres a WWF és a Duna–Ipoly Nemzeti Park vadvirágvédő programja

2003.03.05. 13:53
A WWF Magyarország és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság két évvel ezelőtt indította el Hagyd élni a vadvirágot! elnevezésű kampányát, melynek eredményeképpen 2003 tavaszán a megszokottnál kevesebb vadvirágot kínálnak eladásra a budapesti utcákon és aluljárókban.

A legtöbb vadvirágot évről évre a Dél-Dunántúlról hozzák a pesti piacokra, ám a két éve tartó kampánynak és a nemzeti park igazgatóságok ellenőrzéseinek köszönhetően ma már nagyon ritkán kerül védett növény az árusokhoz. A WWF Magyarország tavaly a hóvirág védetté nyilvánítását is kezdeményezte, hiszen a tömeges gyűjtés hatására érzékelhetően kevesebb az erdőkben a hóvirág, és a növény virágjának mérete is csökken. A WWF Magyarország ugyanakkor azt is vizsgálja, megoldást jelentene-e valamely másik hóvirágfaj termesztésbe vonása és árusítása.

A WWF Magyarország eddig elsősorban a fővárosi vadvirág-kereskedelemre koncentrált, de tudomásuk van róla, hogy a tavaszi vadvirág-árusítás Miskolcon, Szegeden, Pécsen, Nagykanizsán és más vidéki városokban is előfordul.

A WWF elsősorban adatgyűjtéssel, ismeretterjesztéssel és javaslatokkal próbál küzdeni a vadvirág-kereskedelem ellen, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak azonban ennél hatékonyabb eszközei is vannak. A közelmúltban létrehoztak egy természetvédelmi akciócsoportot, amely a védett területekre behatoló terepjáró autók és crossmotorok vezetői ellen kényszerítő intézkedést is alkalmazhat, valamint megbírságolhatják a védett növényfajokat árusító személyeket.