József, Bánk
-6 °C
0 °C

A vártnál több új mobiltelefon

MTI
2003.03.10. 11:56
A hirtelen évvégi felfutás miatt tavaly végül is több mobiltelefon kelt el a világon, mint amennyire az elemzők számítottak, jelentette a Gartner Dataquest szakmai kutatóintézet. Az intézetben még nagyobb növekedésre számítanak az idén.

Tavaly a fogyasztók szerte a világon 423 millió mobilkészüléket vásároltak, 6 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az öt legnagyobb gyártó piaci részaránya nem sokat változott az utolsó negyedévben. Az első helyezett Nokiáé változatlanul több mint kétszer akkora, mint a második helyezett amerikai Motoroláé, de Nokia a Gartner Dataquest szerint 2002 utolsó negyedévében már nem növelte a piaci részét a többiek rovására. A Nokia piaci részaránya 36,8 százalékos volt a negyedik negyedben, az egy évvel korábbi 36,9 százalék helyett.

A Gartner Dataquest kutatói az idén az eladott készülékek számának 10-15 százalékos növekedését várják. Utoljára 2000-ben gyarapodott a szám kétszámjegyű százalékos ütemben, akkor közel 50 százalékkal első ízben 300 millió fölé.