Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

A Levegő Munkacsoport szerint nincs szükség új autópályára

MTI
2003.03.12. 14:28
Fokozatosan fel kell számolni a közúti közlekedésnek nyújtott közvetlen és közvetett támogatásokat - tartalmazza a Levegő Munkacsoport (LMCS) tanulmánya, amelyet a Külügyminisztérium és a Környezetvédelmi Minisztérium megbízásából készített. Javaslatuk szerint új autópályák építése helyett a meglévő közúthálózat karbantartására és felújítására kell helyezni a hangsúlyt. A vasutat és a tömegközlekedést kell támogatni, ily módon kiegyenlítve a közút okozta a környezetben és az emberi egészségben okozott károkat.

Az LMCS szerint az EU-val folytatott áruforgalom várható dinamikus növekedése miatt mindenképpen a lényegesen kevesebb környezeti kárt okozó vasúti szállítást kell igénybe venni és fejleszteni a nemzetközi áruszállításban. Véleményük szerint fokozatosan olyan úthasználati díjat kell bevezetni a 12 tonna megengedett összsúly feletti tehergépjárművekre, amely fedezi az általuk okozott összes kár költségét. Ezzel összefüggésben a Levegő Munkacsoport szerint jelentősen szigorítani kell a gépjárművek káros anyag- és zajkibocsátásának ellenőrzését, különös tekintettel a nagy futásteljesítményű tehergépjárművekre.

Az LMCS dokumentuma kiemeli: Magyarországnak nincs szüksége a tervezett 800 kilométer hosszú gyorsforgalmi úthálózat megépítésére, mivel minden környezetvédelmi érv a hazai vasutak fejlesztése mellett szól. Szerintük a vasút fejlesztése és szanálása másra át nem hárítható állami feladat, ezért szükségesnek látják, hogy az állam fizesse meg az általa a vasúttól megrendelt közszolgáltatásoknak a bevételek által nem fedezett részét.