Globális vírusriadót rendelt el a WHO

New Scientist
2003.03.14. 12:23
Az Egészségügyi Világszervezet globális riadót rendelt el egy Távol-Keletről származó, gyorsan terjedő tüdőgyulladás miatt. A tipikustól eltérő, komoly esetekkel Kínában, Hong Kong-ban és Vietnámban találkoztak. A kórokozó könnyen terjed: Hanoiban egyetlen beteg húsz kórházi alkalmazottat fertőzött meg. A betegség halálos kimenetelű is lehet, Kínában 305 esetből 5 végződött halállal.

A Hong Kong-i egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy 23 kórházi alkalmazott lett lázas, s közülük nyolcnál a tüdőgyulladás korai tüneteit mutatták ki a röntgenfelvételek. A kutatók nem találtak összefüggést a Hong Kong-ban nemrégiben kitört madárinfluenza-járvány és a megbetegedések között.

Dick Thompson, a WHO szóvivője elmondta: arra figyelmeztették a kórházakban dolgozó orvosokat, hogy figyeljenek oda a szokásostól eltérő esetekre, mert a kórokozó más országokban is könnyen elterjedhet. A Vietnámi kórházi alkalmazottak például mind egy embertől kapták el a betegséget, aki Sanghajon és Hong Kong-on keresztül utazott Hanoiba.

A betegség tünetei: magas láz, izomfájdalom, fejfájás, torokfájás. Mindebből heveny tüdőgyulladás fejlődik ki, amely olyan komoly légzési nehézséget okozhat, hogy a beteget lélegeztető-géppel kell segíteni.  • Tippek
  • Hírek