Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Erőtlen zárónyilatkozat a kiotói Víz Világfórumon

MTI
2003.03.23. 14:07
Bár a kétnapos kiotói Víz Világfórum résztvevői vasárnap záruló tanácskozásuk zárónyilatkozatában egyetértettek abban, hogy a világ vízgondjait csak közös fellépéssel lehet orvosolni, a megoldások kérdésében továbbra is megosztottak maradtak. Ahogyan a környezetvédelmi tanácskozások nagy részében, így Kiotóban is mindössze egy erőtlen zárónyilatkozat kidolgozására futotta a közel száz ország résztvevőinek, de a tanácskozás azt a célját, hogy a témában szabad fórum, eszmecsere lehessen, mindenesetre teljesítette.

Az elfogadott zárónyilatkozat szerint a víz kulcsfontosságú az egyes nemzetek fejlődéséhez, a dokumentum bátorítja a vízforrások kezelésének finanszírozását és támogatja a vízügyi problémák regionális kezelését. A tanácskozáson szó volt egyebek között a vízkészletekkel, az egészséges ivóvízzel, az árvizekkel, a klímaváltozásnak az élő vizekre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdésekről.

Bár az Egyesült Államok dicsérte a dokumentumot, több küldöttség - köztük az Európai Unió, és számos latin-amerikai ország - elégedetlenségét fejezte ki, mert az abban foglalt elkötelezettségeket túlságosan elnagyoltnak érezte, emellett a dokumentum nyelvezetét sem tartotta megfelelően harcosnak.