Önkéntes teknősvédőket keres a WWF

2003.03.26. 15:11
A WWF Magyarország Mocsári Teknős Védelmi Programjához önkéntes partnereket keres. A program célja, hogy segítse a hazai állomány fennmaradását. A természetvédelmi szervezet 2002-ben kezdte el a magyarországi mocsáriteknős-élőhelyek feltérképezését, ami idén folytatódik. A felmérés adatlapos módszerrel történik, vagyis a fajra, élőhelyére és a faj előfordulására vonatkozó kérdéseket tartalmazó adatlapot kapnak a jelentkezők, amelyet terepi megfigyelések alapján kell majd kitölteni és visszaküldeni. Az ország minden részéről várják a leendő résztvevőket.

A mocsári teknős (Emys orbicularis) - hazánk egyetlen őshonos teknősfaja - ma még jelentős számban él Magyarországon, de számtalan veszély leselkedik rá: a közúti forgalom, a vizes élőhelyek csökkenése és a hobbiállattartók serege. A WWF Magyarország ezért önkéntesei segítségével országos szintű állomány- és élőhely-felmérésbe kezdett. A tavalyi évben beérkezett adatok alapján készült el az a térkép, amely a hazai állomány eloszlását mutatja. Ahhoz, hogy még pontosabb információkhoz jusson a szervezet, idén is várják a lakosság segítségét. Miután a megfigyelésen alapuló adatok rendelkezésre állnak, a legérzékenyebb területeken az élőhelyek védelmét segítő gyakorlati munkába fognak a természetvédők. A sárga pettyekkel tarkított kis állat védelmét figyelemfelhívással is elősegítik.

A programra Bera Márta programvezetőnél lehet jelentkezni a marta.bera@wwf.hu e-mail címen, az (1)214-5554/118-es telefonszámon vagy a WWF Magyarország címén (1124 Budapest, Németvölgyi út 78/B), személyesen.  • Hírek
  • Hírek