Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Internet háromszoros sebességen

Nature
2003.03.28. 12:24
Egy új szoftver segítségével több mint háromszorosára lehet növelni az internet adatátviteli sebességét. A Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársai a szoftver segítségével új adatátviteli rekordot állítottak fel: körülbelül 7 GB adat kevesebb, mint egy perc alatt száguldott végig a hálózatukon.

A szoftvert elsősorban kutatók számára készítették, de hamarosan talán a nagyközönség is élvezheti előnyeit. A technológiával egy DVD film néhány másodperc alatt letölthető. A fejlesztésben részt vevő Steven Low elmondta, hogy nyárra talán elkészül a program nagyközönségnek szánt változata, amelyet ingyen letölthetővé kívánnak tenni.

A programozók a hálózati adatfogalom figyelését és az arra való reagálás módját változtatták meg a számítógépekben.

A jelenlegi hálózatokban az adatáramlást irányító TCP protokoll okozott gondot a kutatóknak. A TCP apró csomagokra bontja szét az információkat, miközben a fogadó és küldő számítógép folyamatosan egymással kommunikálva ellenőrzi, hogy a csomagok megérkeztek-e. A TCP az elveszett csomagok száma alapján állapítja meg a hálózat túlterheltségét, és túl gyorsan lecsökkenti az adatátviteli sebességet.

A FAST névre keresztelt eljárás ezzel szemben a hibaüzenetek érkezése között eltelt idő alapján ismeri fel a torlódást, és kis lépésekben csökkenti a sebességet. Low elmondása szerint az új szoftver sokkal finomabban és pontosabban alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez.