Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Magyarország lemaradóban az internet használatában

MTI
2003.04.10. 14:25
Magyarország nemcsak az Európai Uniótól, de a kelet-közép-európai régiótól is jelentősen lemaradt az internet elterjedtségét tekintve - mondta el Bánkúti Erzsébet, az IHM főosztályvezetője Budapesten, a Telekom 2003 konferencián. Míg az unióban a lakosság arányában 40 százalékos az internet elterjedtsége, addig Magyarországon ez 26 százalékponttal kisebb.

Ráadásul az elmúlt években fokozatosan nőtt a különbség az uniós átlag és Magyarország között. Hasonló a helyzet a közép-kelet-európai régiót és Magyarországot összemérve is, hiszen míg a térség 25 százalék körüli internet-elterjedtségével szemben Magyarország ez alig 15 százalék. További problémát jelent, hogy Magyarország fokozatosan növeli hátrányát a kelet-közép-európai régióhoz képest is: az elmúlt években 3 százalékról 10 százalékra emelkedett a különbség. Mindezek alapján a főosztályvezető úgy vélte, hogy Magyarországnak jelentős erőket kell koncentrálnia ahhoz, hogy megkezdje a felzárkózást az internet területén.

Magyarországon jelenleg a lakosság arányában 35 százalékos a vezetékes telefon-ellátottság, míg a mobil telefonoknál ez a mutató 67 százalék - mondta el Bánkúti Erzsébet. Az Európai Unióban a vezetékes telefon elterjedtsége 64, a mobilé pedig 70 százalékos. A vezetékes telefon esetében Magyarország jóval elmarad az unió mögött, s ráadásul folyamatosan csökken az ilyen telefonvonalak használata.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft