Benedek
-5 °C
5 °C

A gyerekek negyede is allergiás lehet

MTI
2003.04.17. 10:35
Évente ötmillió gyermek hal meg olyan betegségek vagy más tényezők következtében, amelyeket egészségtelen környezetük idéz elő, állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A testületnek a világ egészségügyi helyzetével foglalkozó legutóbbi tanácskozásán egy egész napot szenteltek az "Egészséges környezet - egészséges gyermekek" témakörnek. Európa vonatkozásában a hangsúlyt az asztmára és az allergiára helyezték, a gyermekkor két leggyakoribb krónikus betegségére, mivel mindkettő környezeti ártalmakra vezethető vissza.

A WHO szerint az Európai Unió tagállamaiban a különféle allergiák - a gyermekek körében leggyakrabban előforduló krónikus megbetegedések - egyes országokban a gyermekeknek akár egynegyedét is sújtják. A hetvenes évek közepétől a kilencvenes évek közepéig a legtöbb európai országban megkettőződött az asztmás tünetek száma a gyermekek körében.

Különösen a legfiatalabbakat érinti az allergiának ez a fajtája: az ökológiai eredetű megbetegedések 40 százaléka világszerte az öt éven aluli gyermekeket sújtja, akik földünk összlakosságának tíz százalékát teszik ki - írja az APA osztrák hírügynökség.