Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

SuSE szerver az AMD Opteron processzorokhoz

2003.04.23. 13:40
Az AMD Opteron processzorának bejelentésével egy időben a SuSE bejelentette a 64 bites technológiára épült SuSE Linux Enterprise Servert. A SuSE fejlesztői 2000 eleje óta dolgoznak az AMD-vel közösen az Opteron technológia átültetésén, valamint a Linux közösség eredményeinek koordinálásán. A SuSE számos rendszerintegrátorral megállapodást kötött arra, hogy az AMD Opteron alapú hardvereket SuSE Linux Enterprise Serverrel előtelepítve kínálják.

A SuSE Linux Enterprise Server 8 a UnitedLinux 1.0 ipari szabványon alapul. A SuSE közös forráskóddal fedi le az összes SuSE Linux Enterprise Server platformot, mely most már a 32 bites Intel (IA32), a 64 bites Itanium (IA64), az iSeries és pSeries, valamint a zSeries mainframe platformok mellett az AMD64 Opteron(tm) platformra is elérhető. Az összes platform alapjául szolgáló közös forráskód a SuSE egyedi jellemvonása.

A SuSE Linux Enterprise Server 8 for AMD64 64 processzorig méretezhető, és maximálisan 512 Gigabyte memóriával rendelkezhet. A 64 bites operációs környezet a megszokott Apache, Perl, MySQL és Samba szolgáltatásokkal van ellátva, emellett a 32 bites és a 64 bites alkalmazások futtatását egyaránt támogatja. Ezen felül a rendszer a C és C++ fejlesztések fordításához szükséges 32 bites x86, valamint a 64 bites AMD64 fordítókat is tartalmazza. A SuSE Linux Enterprise Server 8 for AMD64 tartalmaz 4 db CD-t, részletes dokumentációt, valamint 12 hónap szoftverkarbantartást.