Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Fordulat szükséges az információs társadalomra való felkészülésben

MTI
2003.04.25. 09:16
Kovács Kálmán informatikai és távközlési miniszter szerint valódi fordulat kell az információs társadalomra való felkészülésben, amelynek a számítógéppark és a szélessávú internetes hozzáférés nagyarányú bővítéssel kell járnia.

Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha informatikai rendszereinek kialakításában utoléri a tágabb régiót és - Finnország, Dél-Korea, vagy Szingapúr példájára - kihasználja ebbéli sajátos tudását, lehetőségeit, mondta a miniszter. Szerinte a gazdasági versenyképességet erősítő fejlett információs technológiák átvétele és tömeges alkalmazása tudatváltást, az ellátottsági alapfeltételek megteremtését-bővítését igényli.

Kovács Kálmán a fordulatot sürgető helyzet érzékeltetésére elmondta: a kelet-közép-európai országokban tavaly 20 százalékkal nőtt a számítógép-vásárlás, miközben Magyarországon 7 százalékkal csökkent. Az eszközhöz jutáson jelentősen lendíthet az Országgyűlés által elfogadott program, annak számos kedvezménye - említette az informatikai tárca vezetője.

Mint mondta: e vonatkozásban áttörést vár a vállalatok által a dolgozóknak köztehermentesen juttatható számítógépektől és internet-hozzáféréstől. Hasonló segítséget jelent 80 cég 1.300 helyen, jövedelemadó-csökkentéssel megvásárolható eszközkínálata is.

- Az üzlet- és versenyképességhez tartozik, ha nemcsak fogadjuk az információt, hanem magunkról is minél többet adunk. Ezért kedvező hatású lesz a kis- és középvállalkozások informatikai fejlesztésére fordítandó 35 milliárd forint értékű EU-támogatás - közölte Kovács Kálmán.

Az informatikai és hírközlési miniszter a gazdasági konferenciát követően Nagykanizsán felavatta az Információs Társadalom Kht. nyugat-dunántúli regionális irodáját.