Sára, Márió
2 °C
6 °C

Halálos vírusfertőzés Vietnamban

MTI
2003.04.26. 14:42
Harmincnyolc gyerek halálát és legalább hatvannak a megbetegedését okozta tizenhét vietnami tartományban egy ismeretlen kórokozó. A Ho Si Minh-városi Pasteur Intézet szerint a három hónapja pusztító kórt egy enterovírus okozza, amely a beleken kívül az agyat is megtámadja. Ugyanakkor a jelek szerint nem a 71-es számú enterovírus a "tettes", amely 30 gyermek halálát okozta 1997-ben Malajziában, és több mint ötvenét egy évvel később Tajvanon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és orvosszakértők április 15-i felmérése szerint nem járványról van szó; az eddigi megbetegedések ugyanis egymástól függetlenül, több tartományban szétszóródva fordultak elő. Egészségügyi tisztviselok azt állítják, a kórnak nincs köze az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS). A betegségben elhunyt gyermekek azonos tüneteket mutattak: a kór magas lázzal és görcsös rángatózással jár. A betegség kitörésétől számított egy napon belül a fertozöttek 70 százaléka meghalt.

A vietnami egészségügyi miniszterhelyettes szoros együttműködésre, valamint a kór átfogó kivizsgálására és kezelési módok kidolgozására szólította fel az egészségügyi intézményeket.