Tamás
-7 °C
8 °C

SARS: minden második idős beteg belehal

MTI
2003.05.07. 16:04
A súlyos légzőszervi szindrómát (SARS) okozó vírus sokkal nagyobb pusztítást végez az idős fertőzöttek között a korábban véltnél; az új becslések szerint a 60 éven felüli SARS-betegeknek akár több mint a fele is meghalhat - áll az egyik vezető brit orvosi folyóirat legújabb tanulmányában.

A The Lancet szerdai számában közölt, brit és hongkongi szakértők által végzett felmérés szerint a járvány ismertté válása után eltelt első kilenc hét adatai azt mutatják, hogy az idős fertőzöttek 35-52 százaléka - átlagosan 43,3 százaléka - hal bele a betegségbe; a fiatalabb korosztályok halálozási mutatója 9,8-16,8 százalék, 13,2 százalékos átlaggal.

Egy másik statisztikai módszer 45,3-64,7 százalékos - átlagosan 55 százalékos - halálozási arányt mutatott ki a 60 éven felüli megbetegedettek között; a fiatalabb fertőzöttek közül e statisztika szerint 4-9,6 százalék - átlagosan 6,8 százalék - hal meg - áll a londoni Imperial College, valamint két hongkongi egyetem és a hongkongi egészségügyi szolgálat szakemberei által jegyzett tanulmányban, amely az első nyilvános járványtani elemzése a nemrég felbukkant SARS-vírusnak.

A korábbi becslések még 5 százalékra tették a betegek átfogó halálozási arányát - írta a szerdai The Daily Telegraph, amely részleteiben ismertette a The Lancet aznap megjelent tanulmányát.

A felmérés egyik szerzője szerint azonban a közegészségügyi szolgálatok most már sikeresen útját állják a vírus terjedésének.