Kornélia
1 °C
14 °C

A NETÉRT tiltakozik a WiFi-rendelet ellen

Index
2003.05.08. 08:14
A NET-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága (NETÉRT) szerint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) 6/2003-as rendelete teljesen ellentmond az Európai Unió ajánlásának és a nemzetközi trendeknek, törekvéseknek. Az EU ajánlása ebben a kérdésben teljesen világos: a 2,4 és 5 GHz frekvenciákat korlátozások nélkül, a lehető leghatékonyabban kell használni és a legkevésbé korlátozni.

Álláspontjuk szerint a 2,4 GHz-n folytatott adatkommunikáció jövőbemutató megoldás, hiszen lehetővé teszi a felhasználói végpontok, azaz a "last mile" probléma olcsó és gyors megoldását. Ezért ezt a technológiát állami támogatásban kellene részesíteni és menedzselni, nem pedig betiltani.

Az aktuális kormányprogram az internetfelhasználók számának növelését tűzte ki céljául, de ezzel aligha áll összhangban a vezeték nélküli szolgáltatások ellehetetlenítése, és körülbelül tízezer előfizetés megszüntetése - főképp azokon a területeken, ahol más szélessávú szolgáltatás nem vehető igénybe, áll az egyesület közleményében

A NETÉRT nem érti, milyen megfontolások vezethették az IHM-et egy ilyen rendelet megalkotására, és ugyanakkor miért nem képes rendeletalkotást ugyanilyen aktívan alkalmazni a hatósági árszabályozást, a modemes telefondíjak esetében, vagy hasonlóan erőteljes lépéseket tenni más kérdésekben, pl. az előfizetők érdekvédelme (pl.: Vodafone ügy).

A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület felszólítja az IHM-et, hogy az érintett szolgáltatók képviselőivel keressen kompromisszumos megoldást: vonja vissza a rendeletet, vagy tegye lehetővé, hogy a szolgáltatók a "fizetős" (koncessziós) 3,5 GHz-s frekvenciákon szolgáltathassanak, illetőleg jelöljön ki teljesen hasonló, erre a célra elkülönített sávot részükre, a koncessziós díj megfizetése nélkül. Ellenkező esetben a tárcának vállalnia kell a politikai és gazdasági felelősséget, azaz kártalanítania kell mind a felhasználókat, mind az érintett vállalkozásokat.