Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Chipkártyás busz- és vonatjegyek 2006-ig

MTI
2003.05.13. 15:09
Intelligens, kártyaalapú elektronikus jegy- és bérletrendszer kialakításáról és a közösségi közlekedésben való megvalósításáról írtak alá szándéknyilatkozatot Csillag István gazdasági miniszter, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Kovács Kálmán informatikai miniszter, valamint az ÁPV Rt., a MÁV Rt., a GYSEV Rt., a BKV Rt., a Volánbusz Rt. és a Volán Egyesülés képviselői kedden Budapesten. A fővárosban legkésőbb 2006-ban működésbe léphet a rendszer, amelynek kialakításához szükséges beruházás legalább hatmilliárd forint.

Kovács Kálmán elmondta: a rendszer lényege, hogy egy feltölthető chipkártyával a különböző tömegközlekedési eszközökön lehessen fizetni. Az elképzelések szerint a rendszer a különböző kedvezményeket is figyelembe veszi. Hozzátette: természetesen ehhez a járművekre kártya-leolvasó berendezéseket szerelnek majd fel. A tájékoztatás szerint olyan megoldást is elképzelhetőnek tartanak, hogy az ellenőrök egy jelfogó berendezéssel ellenőrizzék a kártya használatát.

Csillag István szavai szerint mivel több fázisú a beruházás, ezért várhatóan kísérleti projektek indulnak, így kezdetben csak néhány járművet érinthet az új szolgáltatás. Újságírói kérdésre válaszolva Kovács Kálmán elmondta: céljuk, hogy idővel minél több szolgáltatást lehessen egy kártyával kiegyenlíteni, ezért az is elképzelhető, hogy idővel ez a kártya felváltja a diákigazolványt.