Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Már Zimbabwéból jönnek a nigériai levelek

MTI
2003.05.20. 15:29
Nigéria után most Zimbabwéban próbálkoznak bűnözők pénzátutalási csalásokkal: elektronikus levelekben több tíz millió dolláros összegek kimenekítéséhez kérnek jutalék fejében segítséget, gyakran a címzett érzelmi manipulálásával, figyelmeztet a brit bűnügyi hírszerző szolgálat, a NCIS. Az elmúlt években a világ minden pontján ezrek kaptak emaileket állítólagos nigériai üzletemberektől, akik jutalék fejében saját pénzeik külföldi bankszámlákra való kimentéséhez kértek segítséget.

"Valószínűleg meglepődik, ahogy ezt a levelet megkapja, hiszen nem ismerjük egymást..." - kezdődnek általában az ilyen jellegű üzenetek, amelyek aztán arra hivatkozva kérik az átutalásban való segítséget, hogy a küldő rokonait az elnyomó afrikai kormányzat megölette. Az átutalandó összegek 12-20 millió dollárra rúgnak, amelyekből tetemes jutalékot (15 százalékot) ígérnek a közreműködő félnek a külföldi számlán való elhelyezés esetén.

A rendőrség információi szerint ha valaki lépre megy, a nigériai üzenetküldő bizalomerősítés céljából egy előleg letételét kéri, amelynek aztán a gyanútlan fél végleg búcsút mondhat. A brit bűnügyi felderítés szerint egyedül Nagy-Britanniában legalább 150 millió fontot vesztettek a jóhiszemű vállakozók a csalások során, jelentette a Reuters.