Elemér
-1 °C
10 °C

A szolgáltatók szerint még mindig nincs távközlési liberalizáció

2003.05.27. 11:26
A PanTel, a GTS-DataNet és az eTel Magyarország szerint a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) által elfogadott új Matáv Referencia Összekapcsolási ajánlat a gyakorlatban szinte semmilyen csökkenést nem hoz a végfelhasználói árakban.

A három szolgáltató közös közleménye szerint az elfogadott összekapcsolási percdíjak 8-24%-kal való csökkentése a legkonzervatívabb várakozásokat is alulmúlta. Mindez annak fényében tartják különösen aggasztónak, hogy a törvény által előírt számhordozhatóság 2003. január 1-i bevezetése is a bizonytalan jövő ígérete csupán.

Az alternatív szolgáltatók nehezményezik, hogy a Döntőbizottság nem élt a törvény által biztosított lehetőségekkel annak érdekében, hogy elősegítse a piaci verseny kialakulását.

A HDB ugyan megállapította az árprés lehetőségét bizonyos esetekben, azonban annak piacra gyakorolt hatását jelentéktelennek minősítette. A HDB által jelentéktelennek ítélt hatás már helyi összekapcsolás esetén is gyakorlatilag a teljes nagyvállalati, és a jelentősebb telefonforgalmú közép-, és kisvállalati szegmenst érintik, írták.

Ilyen szintű költségcsökkenés és a számhordozhatóság hiánya miatt gyakorlatilag semmilyen pozitív változás nem várható a liberalizáció történetében. Ezen feltételek mellett nem várható sem a telefontarifák jelentős mértékű csökkenése, sem a verseny kiszélesedése a kisvállalatok és a lakosság irányába. Az EU-átlagnál, vagy akár a lengyelországi összekapcsolási díjaknál több mint kétszer magasabb tarifák hátrányosan érintik Magyarország versenyképességét mind a jelenlegi EU-tagállamokkal, mind a velünk együtt csatlakozó jelentkezőkkel szemben, állapította meg a közlemény.