Taksony
-2 °C
3 °C

Útmutató a védett növény- és állatfajok kereskedelméhez

2003.06.06. 12:42
A www.eu-wildlifetrade.org címen elérhető internetes oldal készítői, a WWF és az IUCN által létrehozott TRAFFIC-program munkatársai azt tűzték ki célul, hogy az importőröktől kezdve a nagy- és kiskereskedőkön, vásárlókon át a turistákig a védett fajok kereskedelmének minden szereplője megismerje az arra vonatkozó EU-szabályozást, hogy aztán felelősen vegyen részt a kereskedelemben.

A védett és veszélyeztetett növény- és állatfajok valamint az azokból készült termékek kereskedelmére több nemzeti és nemzetközi jogszabály létezik, mint például a CITES vagy az EU vadon élő növény- és állatfajok kereskedelmére vonatkozó szabályozása. Az ilyen információkhoz azonban egy TRAFFIC-felmérés szerint sok EU-országban nem jutnak hozzá a kereskedelem résztvevői, vagy nem tudják értelmezni a jogi követelményeket. A tájékozatlanság sok esetben elkobzáshoz, pénzbírsághoz vagy akár börtönbüntetéshez is vezethet.

Az újonnan elkészült honlapon, amely az EU és az EU-tagországok CITES-hatóságai támogatásának köszönhetően jött létre, az unió tizenegy nyelvén olvashatóak az információk, és a WWF Magyarország keresi a magyar nyelvű változat elkészítésének lehetőségét is. „A weboldal remélhetőleg megfelelő segítséget nyújt ahhoz, hogy a vadon élő növény- és állatfajok kereskedelme ne jelentsen veszélyt azok fennmaradására”, összegezte a célkitűzéseket Caroline Raymakers, a TRAFFIC Európa igazgatója.