Emma
-2 °C
6 °C

A konnektorból gyorsabban jönnek az adatok

MTI
2003.06.06. 14:50
Az elektromos hálózaton elérhető szélessávú interneteléréssel kapcsolatos kísérletek eredményei bíztatóak, a technológia széleskörű alkalmazása azonban még éveket vehet igénybe. Ezzel a műszaki megoldással az otthoni számítógép a hálózati csatlakozóból nemcsak a működéséhez szükséges energiához jut, hanem az internetes adatforgalomhoz is.

A világ szinte minden sarkába eljutó elektromos hálózatokon a hálózati frekvenciánál lényegesen magasabb vivőfrekvenciát alkalmazva adatforgalmat is lehet bonyolítani anélkül, hogy a két jel zavarná egymást. A hálózati feszültséget leválasztó berendezések felszerelésének nagy költség- és logisztikai vonzatai lesznek. A Consolidated Edison Inc. és az Ambient Corp. kísérletei bebizonyították, hogy műszaki szempontból a rendszer megvalósítható, tehát csak a költségtényező akadályozhatja a rendszer elterjedését.

A technológia 4 megabit/sec sávszélességű internetcsatlakozást hoz létre, szemben a kábelmodemek 1,5 megabit/sec, illetve a hagyományos telefonmodemek 0,05 megabit/sec sávszélességével. Az előzetes számítások szerint a rendszer alkalmazásával havi 30 dolláros előfizetési díjért lehet gazdaságosan internetelérést szolgáltatni.