Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az Intel új generációs tranzisztorok fejlesztésébe kezd

c|net
2003.06.11. 09:21
Az Intel szerint egyre közelebb vagyunk a futurisztikus Tri-Gate tranzisztorok megjelenéséhez. Az elektromosság szabadabb áramlását megvalósító eszköz fontos szerepet játszik abban, hogy Moore törvénye - miszerint a chipekben található tranzisztorok száma kétévente megduplázódik - az évtized végén is érvényes legyen az Intel processzoraira.

Ked David, az Intel összetevők kutatásaiért felelős igazgatója szerint már túlléptek a kutatási fázison, és elkezdhetik a fejlesztést. Ez annyit jelent, hogy a Tri-Gate egyike azoknak a kiválasztott terveknek, amelyek 2007-re megvalósulhatnak.

A Moore-törvényhez való alkalmazkodás rendszerint a tranzisztorok méretének csökkenésével jár, de a kisméretű tranzisztorokból kiszivárog az elektromosság, és emiatt megnövekedik a processzor fogyasztása, és több hő keletkezik. A Tri-Gate tranzisztor megkerüli ezt a problémát az elektromosság áramlását szabályzó kapuk felületének megnövelésével.

A hagyományos kapuk laposak, és az elektromosság közvetlenül alattuk áramlik, a Tri-Gate azonban csatorna alakú, és az elektromosság a boltív belső felületén áramlik. A nagyobb felület stabilabb áramlás tesz lehetővé, amely nagyobb teljesítményt és kisebb szivárgást eredményez.