Leállt a Dunasolar, eladják a gépsorokat

Napi Gazdaság
2003.06.16. 10:54
Múlt pénteken leállt a termeléssel a Wallis Rt. érdekeltségébe tartozó Dunasolar Napelemgyártó Rt., a cég gyártósorát thai befektetők veszik meg, nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Kóbor Miklós, a cég vezérigazgatója. A napelemek iránt Nyugat-Európában csökkent a kereslet, így a Dunasolar az utóbbi néhány hónapban már nem termelt folyamatosan. Azért döntöttek a cég leállítása mellett, mert sem itthon, sem a környező országokban nem alakult ki komolyabb kereslet ezen energiai termelő eszköz iránt.

A társaság korábban számított arra, hogy a napelemek telepítését támogatja majd az állam. Kóbor elmondta: a gyártósorokra jelentkező vevő egy thaiföldi vállalat, amely a gépeket hazatelepíti. A vállalat bezárása már csak 50 munkavállalót érint, ugyanis a termelés csökkentése miatt a dolgozókat lassan kénytelenek voltak elbocsátani.

A Dunasolar fő tulajdonosa közvetlenül a Wallis Rt., amely kivásárolta a korábbi részvényeseket, s jelenleg 90 százalékos részesedéssel bír. A maradék 10 százalékot az egykori alapító EPV Energy Photovoltaics Inc. tartotta meg. A Wallis nem mond le teljes egészében a technológiáról, némi üzletrészt kért a thaiföldi vállalatból.  • Hírek
  • Hírek