Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Megkezdődött a párizsi AIDS-konferencia

BBC
2003.07.14. 09:02
A négynapos kongresszust a fejlődő országokhoz intézett kiáltvány nyitotta meg, amely szerint az érintett országok inkább saját maguk gyártsák olcsón az AIDS gyógyszereket, akár a nagy gyógyszergyártó konszernek haragját is vállalva. A szegény, mindenekelőtt afrikai országoknak ugyanis megvolna a joga, hogy előállítsák az AIDS, TBC és malária ellenes szereket, jelentette ki Bertrand Delanoë párizsi főpolgármester.

Hasonlóan nyilatkozott Brazília egykori elnöke, Fernando Henrique Cardoso is. Elmondása szerint országa leginkább azért küzdhet sikeresen az immunhiányos tünetegyüttes ellen, mert elhatározták nyolc gyógyszer licenc nélküli gyártását. Az imitált (generikus) gyógyszerek azonban nem álltak szabadalmi védettség alatt.

Az idei legnagyobb AIDS-kongresszuson a politikai, gazdasági és humanitárius intézmények képviselői mindenekelőtt az AIDS elleni harc tudományos eredményeit vitatják meg.

2001 novemberében a világkereskedelmi szervezet (WTO) kinyilvánította egyetértését, hogy az AIDS és más betegségek gyógyszereinek szabadalma kivételes esetekben figyelmen kívül hagyható. A dohai egyezményt azonban az USA mind a mai napig blokkolja.