József, Bánk
-6 °C
0 °C

HP iPAQ-ok az első kereskedelmi holdexpedíció fedélzetén

2003.07.25. 12:14
A HP azt tervezi, hogy iPAQ Pocket PC-ket küld Föld körüli pályára az űrbe a TransOrbital repülési és űrhajózási vállalat TrailBlazer űrhajójának fedélzetén, az első olyan kereskedelmi expedíció során, amely várhatóan még az idén engedélyt kap az Egyesült Államok hatóságaitól a Hold felderítésére, fényképezésére és az égitesten történő leszállásra. Az indítási dátumot 2004 elejére tűzték ki.

A TransOrbital tervei szerint a HP iPAQ Pocket PC h5550 a műholdon belüli vezeték nélküli kommunikációban vesz majd részt, a kézi eszközt a TrailBlazer fedélzeti rendszereibe integrálják. Előreláthatóan az iPAQ-kal fogják az űrhajó külsejére szerelt kamerák jeleit visszasugározni a Földre. Az eszközök későbbi felhasználása között szerepelhet a TrailBlazer Hold körüli pályán keringő, illetve leszállóegységével folytatott emailes kommunikáció.

A TransOrbital első holdexpedíciója nagy felbontású televíziós képeket fog továbbítani a korábbi holdraszállások után hátrahagyott felszerelésekről. A küldetés során felvisznek egy időkapszulát is, amelyben a Földről származó személyes üzeneteket és tárgyakat helyeznek el.