Viola
-5 °C
-2 °C

A felmelegedés miatt több hazánkban a gyurgyalag

Napi Gazdaság
2003.09.05. 09:46
Közép-Európa legnagyobb gyurgyalagkolóniája él Albertirsán. A fokozottan védett madár természetvédelmi értéke egyedenként százezer forint. A főleg trópusi, szubtrópusi tájakon élő madár költőhelye könnyen sérül, és a táplálékául szolgáló repülő rovarokkal is számos szennyeződés juthat a szervezetébe.

Magyarországon az európai gyurgyalag él, amely rigó nagyságú, ám annál karcsúbb. A színpompás madarak Albertirsán a város északi határában, a ceglédberceli dombság hajlatában, egy több mint húsz éve elhagyott agyagbánya falába vájt üregekben tanyáznak. A gyurgyalagok - a téli szálláshelyükről visszatérve - tavasztól őszig, a fészekrakás és a költés idején tartózkodnak ezekben a 120 centiméter hosszú löszmélyedésekben. Mintegy 50-60 pár él itt, a költések száma - a globális felmelegedés hatásaként - évről évre növekszik. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kiemelt feladatként, folyamatosan ellenőrzi az állományt és biztosítja a költőhely zavartalanságát.

A mintegy 2,5 hektáros gyurgyalagos még nem védett, de természetvédelmi oltalomra javasolt terület. Ettől nem messze, a város fölötti Dolina-völgy viszont már 1976 óta természetvédelmi terület. A csaknem 47 hektáros terület egyedülálló növénytársulásának köszönheti a megkülönböztetett figyelmet: itt egy helyen található fűzfa, kökény- és galagonyabokor, gólyahír, sárga virágú tavaszi hérics és lilás virágzatú homoki hérics, valamint sáfrány; a két utóbbi főleg Nyugat-Európában honos, az Alföldön csak ritkán fordul elő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!