Árpád
-2 °C
4 °C

Benyújtották a k+f-tervezetet

Napi Gazdaság
2003.09.08. 11:21
Pénteken nyújtotta be az Oktatási Minisztérium (OM) az Országgyűlésnek a kutatás-fejlesztés irányítási, intézményi és finanszírozási rendszerének átalakítását célzó törvény tervezetét. A kormány és a tárca céljai szerint 2006-ra a magyarországi k+f ráfordítások elérik a GDP 1,8-1,9 százalékát. A kiadások felét az üzleti szféra finanszírozza majd. A benyújtott törvénytervezet koncepciójában az innovációra szánt összegek növelését, az uniós államok átlagos szintjének elérését, valamint a kis- és közepes vállalkozások lehetőségeinek javítását tűzte ki célul.

A törvényjavaslat létrehozza a kutatási és technológiai innovációs alapot, amely a jogszabály által kitűzött célok megvalósulását fogja biztosítani. Az alap a központi költségvetési támogatásból és a gazdasági társaságok által befizetendő innovációs járulékból szerez majd bevételt. A kifizetések pályázati úton zajlanak, melyek lebonyolítását, valamint az alap és a programok koordinálását a 2004. január elsejével felálló, az OM alá rendelt Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal végzi majd. A pályázatok és a szerződések kezelését ellátó Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda januártól a hivatal felügyelete alá kerül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?