Jenő
-3 °C
6 °C

Javultak Magyarország környezeti mutatói

MTI
2003.09.10. 13:04
A környezeti állapot javulásáról ad számot a Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztérium által, az ENSZ Környezetvédelmi Programja keretében kiadott részletes tanulmány. A Magyarország környezeti mutatói 2002 című tanulmány szerint a rendszerváltás óta 2002-ig a több mint 30 százalékról 10 százalék közelébe csökkent a kétütemű járművek aránya, a katalizátorral felszerelt személygépkocsik aránya ugyanakkor kevesebb mint 10 százalékról 50 százalékra nőtt. A növényvédőszer-felhasználás az időszakban egyötödére csökkent. A kiadvány többek között foglalkozik azzal is, hogy az egy kilométer vízvezetékre jutó közcsatorna hossza az alig több mint 200 méterről 2001-re már csaknem elérte a 450 métert.

A biológiailag tisztított szennyvíz ugyan a 300 millió köbméter körüli mennyiségen maradt, az összes elvezetett szennyvízhez viszonyított 35 százalékos aránya viszont csaknem 60 százalékra nőtt. A víztakarékosság - az emelkedő díjak - miatt a csaknem 900 millió köbméterről 500 millió köbméter közelébe csökkent a közcsatornán elvezetett szennyvíz évenkénti mennyisége. A csatornázatlan területeken a becslések szerint évente 100 millió köbméter települési folyékony hulladék keletkezik, ennek 95 százaléka szabálytalanul szikkasztással a talajba, a talajvízbe jut. Körülbelül 6 millió köbméter kerül begyűjtésre. A szennyvízcsatorna-hálózatra csatlakozott lakások 40 százalék körüli aránya 55 százalékra nőtt, de még ez is igen távoli az ausztriai 85 százalékos vagy a csehországi 75 százalékos aránytól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?