Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A WTO ellen tüntetnek a zöldek

MTI
2003.09.10. 16:07
A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) gátolja az egyébként megvalósuló fejlődést az állatvédelemben, hangoztatták a Fauna Egyesület szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten. "A WTO pusztán gazdasági megfontolások alapján hozza meg döntéseit, amelyek állatok millióinak életét veszélyezteti világszerte" - mondta az állatvédő szervezet képviselője. Pencz Levente hozzátette: a Fauna Egyesület a World Farming brit állatvédő szervezet kampányához csatlakozott, és célja a magyar lakosság figyelmének felhívása az uniós csatlakozás után hazánkat is mélyebben érintő kérdésre. A kampányt a ma kezdődő, cancúni (Mexikó) WTO-ülés ideje alatt folytatják, aktivistáik minden munkanapon 9 órától 18 óráig jelenlétükkel demonstrálják állatvédelmi tevékenységüket a Külügyminisztérium épülete előtt.

Pencz Levente kifejtette: a WTO ülésén közvetlenül nincs napirenden az állatvédelem kérdése, de az Európai Unió két javaslatot is benyújtott "az állatok jóllétének" biztosítása érdekében. Ezek egyike az állattartás feltételeinek javításához kapcsolódó költségeket bevenné a mezőgazdasági támogatási rendszerbe, az ún. Green Boxba. A másik javaslat a termékek címkézését tenné kötelezővé, ami tájékoztatná a fogyasztót a termék előállítási módjáról. Mint kitért rá - levélben kérték Balás Péter magyar WTO-képviselőt arra, hogy a szavazáson támogassa ezeket a javaslatokat. Pencz Levente hangsúlyozta: nem a szabadkereskedelmet ellenzik, hanem a nagyüzemi állattartás kegyetlen módszerei ellen tiltakoznak, ugyanakkor elhatárolódnak minden erőszakos globalizációellenes megmozdulástól. A sajtótájékoztatót követően az egyesület állatjelmezes aktivistái "WTO változzon vagy távozzon!", "WTO az állatvédelem gátja" feliratú transzparensekkel vonultak a Külügyminisztérium elé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?