Árpád
-2 °C
4 °C

Tiltakoznak a paksi atomhulladék Oroszországba szállítása ellen

MTI
2003.09.10. 16:16
Az Ekozascsita/Ecodefense orosz környezetvédő csoport tiltakozik az ellen, hogy Oroszország területére szállítsák a paksi atomerőműből az áprilisi balesetben megsérült, sugárzó berendezéseket, továbbá nagy mennyiségű kiégett fűtőelemet. Ezt Vlagyimir Szlivjak, az Ekozascsita társelnöke közölte az MTI-vel szerdán. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter az Alekszander Rumjancev orosz atomenergia-ügyi miniszterrel folytatott megbeszélését követően kedden azt mondta: év végéig újra megköthető a friss és a kiégett fűtőelemek szállításáról szóló, korábban érvényben lévő magyar-orosz kormányközi szerződés. A környezetvédő csoport úgy értesült, hogy Magyarország nemcsak a paksi atomerőmű-balesetben megsérült és sugárszennyezett alkatrészektől kíván "megszabadulni", hanem a világon elfogadott árnál két-háromszor olcsóbban, 400 dolláros kilogrammonkénti térítést fizetve 1500 tonna kiégett nukleáris üzemanyagot akar Oroszország területére szállítani.

A környezetvédő csoport egy meg nem nevezett magyar kormányforrásból úgy értesült: a magyar fél minden bizonnyal azért az orosz TVEL céggel kötött 4,5 millió dolláros szerződést a paksi üzemzavar elhárításáról, mert azzal számol, hogy a munkálatok befejeztével a szennyezett alkatrészeket, illetve a sérült üzemanyag-kazettákat Oroszországba juttathatja. Az Ekozascsita állítása szerint Magyarország nem első ízben kísérli meg azt, hogy illegális úton Oroszországba juttasson nukleáris hulladékot. Az 1997-ben megkötött ilyen tartalmú szerződést (400 tonnányi fűtőanyag szállításáról) azonban az orosz legfelsőbb bíróság 2002 februárjában törvényellenesnek nyilvánította. A magyar fél ennek ellenére nem hajlandó visszafogadni a fűtőelemeket, az orosz atomenergia-ügyi minisztérium pedig bejelentette, hogy nem szándékozik azt visszaküldeni Magyarországra. A fűtőelemeket így Cseljabinszk megyében temetik el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?