Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új légszennyezettség-mérő hálózat Budapesten

MTI
2003.09.18. 17:11
Háromszáz millió forintos költséggel új levegőszennyezettség-mérő hálózatot alakítottak ki Budapesten, amelyet csütörtökön adott át rendeltetésének Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A monitoringhálózat költségeinek nagy részét, mintegy 250 millió forintot, azaz egymillió eurót az Európai Unió PHARE programjából finanszírozták. A fővárosi levegő szennyezettségét eddig nyolc megfigyelő ponton mérték, az új hálózat átadását követően a megfigyelő pontok száma 11-re nőtt. Az új mérőrendszer az eddiginél több szennyező komponenst képes mérni. Így például a porszennyezettségen túl a mikrorészecskék eloszlását is regisztrálni tudja, sőt több helyen a talajközeli ózonmennyiséget is méri, valamint a szervesanyag-szennyeződést.

Persányi Miklós jelezte: a múlt évben és az idén a környezetvédelmi informatikai rendszer fejlesztésére 545 millió forintot fordítottak. Ebből az összegből nem csak a fővárosban, hanem vidéken is több városban kialakítottak légszennyezettségmérő állomásokat. Így Budapesten kívül pénzt költöttek erre a fejlesztésre Sopronban, Salgótarjánban, Veszprémben, Esztergomban és jelenleg szerelnek fel három mérőállomást Százhalombattán.