Jusztina
3 °C
16 °C

Tovább terjeszkedik Kelet-Európában a Siemens

MTI
2003.09.25. 16:19
A Siemens Österreich, a német anyavállalat délkelet-európai távközlési központja az általa már kiszolgált kilenc ország mellett további négyre terjesztette ki tevékenységét. Szlovénia, Szlovákia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Románia, Csehország valamint Svájc és Ausztria mellé felsorakozott Albánia, Bulgária, Macedónia, és Magyarország is. A konszern potenciális ügyfélköre ezzel 75 millióról 100 millióra bővült. A Siemens különösen elégedett szerbiai, csehországi és boszniai tevékenységével, még fel kell azonban zárkóznia Svájcban és Ausztriában.

Miközben az osztrák és a svájci vásárló közönség a technológiai igényességre, a romániai például az alacsony készülékárakra helyezi a hangsúlyt. Ezért Romániában a Siemens most az A52-es készüléket vezeti be akciók nélkül 18 eurós áron. Ausztriában viszont ezt a készüléket nem is tervezi értékesíteni. Hamarosan piacra dobja azonban az MC60-as kamerás készüléket 270 eurós, valamint a C60-as kamera nélküli készüléket 180 eurós áron. A romániai átlagjövedelem havi 100 euró körül mozog, ami a 27 százalékos piaci telítettség miatt még mindig nagy növekedési potenciált képvisel. A Siemens mintegy 170 ezer mobiltelefon készülék értékesítését tervezi Romániában.

Ausztriában minden mobilszolgáltatóval üzleti kapcsolatban áll a Siemens, Kelet-Európában azonban átlagosan a szolgáltatóknak csak a felével. A Siemens részesedése a telefonkészülékek piacából Ausztriában 27 százalékos. A tizenhárom országban összesen 2,8 millió telefont tervez eladni. 2000 júliusi megalakulása óta a Siemens Österreich hétmillió készüléket értékesített.