Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Októberben indulhat a kínai űrhajós

MTI
2003.10.01. 09:45
Kína október közepén indítja a kozmoszba első űrhajósát, közvetlenül a kommunista párt plenáris ülése után - jelentette a Venvejpo című hongkongi napilap szerdai számában. Az újság a pekingi kormányhoz közel álló forrásaira hivatkozva azt írta: az október 11-e és 14-e között esedékes plénum után várható, hogy a Sencsou-5 űrhajóval emberes küldetést hajtanak végre.

Az ázsiai ország űrkutatását a hadsereg irányítja, s az űrprogramot szigorú titoktartás övezi. Az év eleje óta hivatalos kínai illetékesek azonban mind gyakrabban utalnak arra, hogy a történelmi küldetésre valószínűleg októberben. de legalábbis még az idén kerül sor. A kínai űrutazás sikere esetén a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína lesz a harmadik olyan ország, amely önerőből embert küldött a világűrbe. Kínai állampolgár egyébként még nem járt a kozmoszban.

A hongkongi lap a héten már megszellőztette, hogy már a csiucsüani űrközpontban tartózkodik az a tizennégy kínai űrhajósjelölt, akik közül nagy valószínűséggel egy vagy kettő - kínai kifejezéssel - tajkonauta indul el az egyébként háromszemélyes űrhajóval.