Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tiltakozás a német atomhulladék-szállítások ellen

MTI
2003.11.08. 17:40
Az atomerőművek és az atomenergia több ezer ellenzője tüntetett szombaton a németországi Dannenbergben (Alsó-Szászország), mert ismét atomhulladékot akarnak a közeli Gorlebenbe szállítani.

A német atomerőművek elhasznált fűtőanyagát Franciaországban és Nagy-Britanniában alakítják át tárolható atomhulladékká, amelyet Németország köteles visszavenni. Van olyan gyanú, hogy Gorlebent nem csak köztes tárolásra akarják használni, hanem a végleges atomtemetőt is ott akarják kialakítani.

Az újabb visszatérő szállítmány a tervek szerint vasárnap este indul útnak a franciaországi La Hague-ból, s a jövő hét közepén ér Gorlebenbe. Körülbelül 13 ezer ember biztosítja a szállítmány útját, szombaton a szervezők szerint hatezer ember demonstrált - köztük környékbeli gazdák is traktoraikkal -, a rendőrség szerint háromezer. Gorlebennek 2010-ig évente 12 tartály hulladékot kellene fogadnia La Hague-ból, s 2005-től évente hatot a nagy-britanniai Sellafieldből is.

A korábbi években a környezetvédők változatos eszközökkel igyekeztek gátolni a szállítmányok célbajutását, egyebek között ülősztrájkot rendeztek a síneken, vagy a sínekhez láncolták magukat.