Vencel
13 °C
23 °C

Újabb tiltakozás a verespataki aranybánya ellen

2003.11.12. 08:36
A magyar környezetvédő szervezetek tegnap délután 5 órakor a kanadai nagykövetség előtt tiltakoztak az ellen, hogy Kanada gazdasági kényszert gyakorol Romániával szemben a Verespatakra tervezett nyíltszíni ciános aranybánya megvalósításáért. A harminc környezetvédő civil szervezet által aláírt petíciót a követség nem vette át, mert nem érezte magát érintettnek. A petíciót ezért a szervezetek faxon és postán juttatja el a követségre.

A budapesti tiltakozással egy időben a környezetvédő szervezetek Európa-szerte több országban, például Romániában, Németországban, Dániában és Hollandiában is tüntetést rendeztek Kanada nagykövetségei előtt. Kanadában sajtótájékoztatót tartottak.

Mint ismeretes, Verespatakon egy részben kanadai tulajdonú, bányászati gyakorlattal nem rendelkező cég készül megnyitni Európa legnagyobb nyíltszíni aranybányáját, amely a nagybányaihoz hasonló ciános technológiával működne, de annál sokkal nagyobb méretekben. A bánya megnyitása két település felszámolását, több száz család kitelepítését, egyedi római kori leletek megsemmisítését, a festői hegyvidéki táj lerombolását jelentené, valamint baleset esetén szennyezési veszélyforrást a térség és Magyarország számára.